Stimulare magnetica transcraniana (TMS): solutia afectiunilor neuropsihice

Stimulare magnetica transcraniana.
Stimularea magnetica transcraniana (TMS) este o forma neinvaziva de stimulare a creierului.

Stimulare magnetica transcraniana (TMS): solutia afectiunilor neuropsihice

Ce este stimularea magnetica transcraniana?

Stimularea magnetica transcraniana (TMS) este o forma neinvaziva de stimulare a creierului in care un camp magnetic in continua schimbare este utilizat pentru a provoca curent electric intr-o anumita zona a creierului prin inductie electromagnetica. Un generator de impulsuri electrice, sau stimulator, este conectat la o bobina magnetica, care la randul sau este conectata la scalp. Stimulatorul genereaza un curent electric in schimbare in interiorul bobinei care induce un camp magnetic; acest camp determina apoi o a doua inductanta de sarcina electrica inversata in interiorul creierului însusi.

Cand a aparut primul dispozitiv de stimulare magnetica transcraniana

Anthony Barker a inventat in anul 1985 un dispozitiv care putea altera activitatea neuronilor prin aplicarea unui camp magnetic pe scalp. Aceasta procedura poarta denumirea de “stimulare magnetica transcraniana” sau TMS.

Stimulare magnetica transcraniana – cum functioneaza

In timpul terapiei TMS, un puls magnetic este aplicat pe scalp si “calatoreste” prin craniu pana la creier. Ajuns in creier induce un curent electric in neuroni. Termenul “transcranian” denumeste trecerea campului magnetic prin craniu, iar “stimularea magnetica” se refera la utilizarea unui camp magnetic pentru a stimula neuronii de sub craniu.

Atunci cand a fost inventat TMS (Stimularea Magnetica Transcraniana), cercetatorii l-au folosit pentru a afla care parti ale creierului erau conectate la diferite parti ale corpului.

De exemplu, oamenii de stiinta au aflat ca aplicarea TMS pe o anumita parte a scalpului a facut ca mana uneia dintre persoanele participante la experiment sa tremure. In acest fel a fost descoperita partea a creierului responsabila cu controlul miscarilor muschilor mainii.

In anii 1990, primele studii de cercetare folosind scanarea creierului pentru a vedea imagini ale creierului au aprofundat starea creierului persoanelor depresive. Aceste studii au aratat ca partea stanga a cortexului prefrontal, o regiune a creierului, a fost subactiva in depresie, ceea ce a determinat cercetatorii sa se intrebe daca ar putea folosi TMS pentru a creste activitatea neuronilor din aceasta regiune a creierului.

Descoperirile initiale ale TMS (Stimularea Magnetica Transcraniana) aplicate la cortexul prefrontal stang pentru depresie au descoperit ca simptomele depresiei s-au imbunatatit. Aceasta descoperire a deschis orizontrul catre noi posibilitati de tratament pentru bolile neuropsihice.

Stimulare magnetica transcraniana.
Un camp magnetic oscileaza cu rapiditate si induce un mic curent electric intracranian in neuronii cortexului cerebral subiacent.

Principiile stimularii magnetice transcraniene

Tehnica de stimulare magnetica transcraniana se bazeaza pe principiul inductiei electromagnetice al lui M. Faraday. Un camp magnetic oscileaza cu rapiditate si induce un mic curent electric intracranian in neuronii cortexului cerebral subiacent.

Tipuri de TMS (Stimulare Magnetica Transcraniana)

  1. Stimulare magnetica transcraniana repetitiva (rTMS): consta in aplicarea mai multor impulsuri electromagnetice in succesiune rapida. Impulsurile vor induce modificari diferite in functie de frecventa de stimulare la care sunt emise aceste impulsuri. Stimulare de inalta frecventa: stimularea foloseste mai mult de 5 impulsuri electromagnetice pe secunda, ceea ce determina cresterea excitabilitatii caii stimulate. Ritm redus: stimularea foloseste mai putin de un impuls pe secunda, ceea ce face ca excitabilitatea caii stimulate sa scada.
  2. Theta Burst Stimulation (TBS): imita paradigmele utilizate pentru a induce potentarea pe termen lung (PLP) si depresia pe termen lung (DLP) la animale.

TMS, EEG, RMN- tehnologii complementare

Utilizarea in timp real a stimularii magnetice transcraniene cu electroencefalografia (EEG) ofera informatii pretioase despre activitatea corticala locala si dinamica la subiectii bolnavi si sanatosi. RMN-ul este folosit complementar stimularii magnetice transcraniene pentru identificarea si caracterizarea retelelor de conectivitate intre diferite regiuni ale creierului.

Mai multe studii au relevat faptul ca arhitectura retelelor cerebrale variaza in timpul imbatranirii normale. Aceasta poate fi anormala la pacientii cu o varietate de afectiuni neuropsihice. Acestea sunt: depresia, tulburarea de spectru autist, schizofrenia, epilepsia si tulburarea deficitului de atentie si hiperactivitate.

Principala atributie a stimularii magnetice transcraniene este imbunatatirea performantei sau simptomelor cauzate de tulburarile de dezvoltare, leziunile cerebrale dobandite si tulburarile neuropsihiatrice care pot afecta functionarea creierului.

Patologiile care pot fi tratate prin stimulare magnetica transcraniana

  • Epilepsia:

Patologia care implica episoade convulsive pricinuite de o hiper-excitabilitate a cortexului cerebral. La pacientii cu epilepsie de tip focal s-a observat o reducere semnificativa a frecventei si a durerii convulsiilor epileptice. Totusi, nu exista o reducere sistematica a tuturor participantilor, astfel incat nu s-au putut generaliza rezultatele.

  • ADHD:

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie este asociata cu slaba functionare a diferitelor “carari”, cu precadere in cortexul prefrontal dorsolateral. Studiile arata o imbunatatire clinica globala la persoanele cu ADHD dupa aplicarea diferitelor protocoale de stimulare magnetica transcraniana.

  • Boli vasculare:

Dezechilibrul emisferic sta la baza patologiilor vasculare. Activitatea emisferei afectate este compensata de o crestere a activitatii zonei omoloage contralaterale. Dupa aplicarea protocoalelor rTMS, diferite studii releva potentialul sau pentru reabilitarea simptomelor motorii: creste rezistenta la aderenta sau reduce spasticitatea.

  • Schizofrenie:

In pacientii ce sufereau de schizofrenie s-a identificat o crestere a excitabilitatii cortexului temporo-parietal stang, in cazul simptomelor pozitive. Simptomele negative au fost asociate cu o scadere a excitabilitatii prefrontale stangi. In urma terapiei cu TMS, la populatia pediatrica s-a observat o reducere a simptomelor pozitive.

  • TSA:

Tulburarea de spectru autist – crestere a activitatii gamma generale. Acestea se pot lega de modificari ale memoriei, atentie, tulburari lingvistice. Pacientii care au facut terapie cu TMS arata o imbunatatire semnificativa a activitatii gamma, imbunatatirea parametrilor comportamentali, imbunatatirea atentiei si chiar o crestere a scorurilor lingvistice.

  • Depresie:

In ceea ce priveste depresia, s-a constatat faptul ca un dezechilibru in activitatea diferitelor zone. Dezechilibrul in cortexul prefrontal dorsolateral si regiunile limbice ar cauza aceasta patologie din ce in ce mai raspandita in randul tinerilor si adolescentilor. Studiile sugereaza existenta efectelor clinice ale utilizarii protocoalelor rTMS. S-au constatat reducerea simptomelor, imbunatatirea sau chiar remisiunea clinica.

 

Cum te putem ajuta?

Magazinul nostru supermagneti.ro este la doar un click distanta.

Bineinteles, nu uitam de partenerii nostri de la Terapie Cu Magneti Si Turmalina, care ofera o gama larga de produse magnetice terapeutice: centuri magnetice, bratari magnetice, suporti cu magneti si turmalina, branturi magnetice, cani pentru magnetizarea apei.

 

Lasă un răspuns

Cerere oferta / Publicare in SEAP