Ca indicatie, adaugam forta de atractie aproximativa in grame sau kilograme la descrierea magnetilor nostri. Cifra mentionata este intotdeauna o valoare maxima teoretica, care poate fi obtinuta numai in conditii ideale. Forta de atractie reala depinde de factorii mentionati mai jos.

Distanta dintre magnet si suprafata feromagnetica

Daca nu exista un contact direct intre magnet si obiect, forta de atractie scade rapid odata cu cresterea distantei. Chiar si un mic spatiu de o jumatate de milimetru poate reduce puterea la jumatate. Un strat subtire de vopsea pe obiect va contribui, de asemenea, la scaderea fortei de atractie.

Directia fortei

Valoarea teoretica a fortei de atractie este valabila daca sarcina aplicata magnetului actioneaza perpendicular pe suprafata de contact. Datorita fortei de deplasare, numita si forta de forfecare, este necesara o forta adeziva semnificativ mai mare pe perete pentru ca magnetul sa mentina aceeasi greutate. Asta pentru ca, in directia deplasarii, forta de atractie este redusa la circa 15–20 % din puterea teoretica. Asadar, daca doresti sa atasezi cu un magnet o sarcina de 1 kg pe un perete, ai nevoie de cel putin 6 kg de putere magnetica. Starea suprafetei de contact joaca, de asemenea, un rol, deoarece poate reduce si mai mult forta de atractie. Chiar daca adaugarea de cauciuc la magnet mareste distanta dintre magnet si suprafata de contact, acesta de fapt protejeaza magnetul sa nu alunece de pe perete.
Apropo: daca doresti sa cunosti forta de atractie in newton, inmulteste puterea mentionata in kg cu 9,81. O masa de 1 kg este egala cu o greutate de 9,81 newtoni.
Poti gasi informatii suplimentare in rubrica “Diferenta dintre forta de atractie si forta de forfecare“.

Materialul contrapartidei

Valoarea teoretica a fortei de atractie este valabila daca omologul magnetului este format din fier moale pur. Pentru otelul structural S235, trebuie sa reduci aceasta valoare cu aproximativ 5%, pentru E360 circa 30%. In general, toate materialele feromagnetice pot fi folosite ca suprafata de aderenta pentru magneti. In plus, doi magneti pot fi combinati si se vor atrage unul pe celalalt. Materiale precum cuprul, zincul sau aluminiul nu sunt feromagnetice si, prin urmare, nepotrivite ca suprafata pentru magneti.

Suprafata contrapartidei

Cu cat suprafata omologului este mai neteda, cu atat forta de atractie este mai mare. Daca suprafata este rugoasa, ar trebui sa anticipezi o reducere considerabila a fortei adezive, deoarece se vor forma pungi de aer intre magnet si omologul sau. Acest lucru reduce zona de contact disponibila. Pe baza proprietatilor materialului omologului, rugozitatea poate aparea sub forma unui strat de vopsea, rugina sau murdarie. Din acest motiv, va trebui sa te asiguri ca suprafata de contact este curata.

Grosimea contrapartidei

Suprafata de contact nu ar trebui sa fie prea subtire, altfel va atinge saturatia magnetica si o parte din campul magnetic va ramane inutila. In general, nu trebuie sa te bazezi pe indicatiile noastre cu privire la forta de atractie, ci trebuie sa efectuezi mai intai propriile teste. Forta de atractie a produselor noastre este masurata cu o tabla de otel de 1 cm grosime. Cu cat omologul este mai subtire, cu atat se obtine o putere mai mica.

Temperatura

Majoritatea magnetilor nostri au o temperatura maxima de lucru de 80°C. Temperaturile mai mari de functionare pot distruge campul magnetic.
Sfat: Poti gasi temperatura maxima de lucru a produselor noastre in datele tehnice din descriere.

Calitatea materialului si directia de magnetizare

Nu numai dimensiunea, ci si puterea materialului magnetului joaca un rol important in calculul fortei de atractie care poate fi atinsa. Poti afla mai multe despre acest subiect in rubrica “Date tehnice magneti“. In functie de aplicatie, directia de magnetizare este de asemenea importanta. Determina traseul liniilor de camp intr-un camp magnetic. Poti gasi informatii suplimentare in rubrica “Directie magnetizare”.

Numarul de magneti utilizati

Poti, desigur, sa cresti puterea magnetica folosind mai multi magneti. Ceea ce un magnet nu poate face singur, poate doi magneti pot face unul langa altul. De exemplu, lipirea magnetilor disc intre ei inmulteste forta de atractie pana cand stiva atinge o inaltime maxima cu jumatate din diametrul unui singur magnet disc.

Atractie magnetica vs repulsie

Toti magnetii au un pol nord si unul sud. Doi magneti se atrag intotdeauna unul pe celalalt la polul opus. Polii similari nu pot fi combinati, deoarece se vor respinge unul pe celalalt. Magnetul va dori automat sa se roteasca in directia corecta, astfel incat sa fie atras de polul opus celui de-al doilea magnet.