- Garantie
- Periculos pentru copii
- Pericol de spargere si ciobire
- Vanatai
- Magnetismul – un pericol pentru aparate
- Alergie la nichel
- Decojirea sau subtierea stratului de protectie
- Prelucrare, gaurire, taiere, foc
- Efecte asupra omului
Arca Hobber SRL nu isi asuma responsabilitatea pentru eventuale pagube create de utilizarea necorespunzatoare a magnetilor. Prin achizitia magnetilor, confirmati ca ati citit si ati inteles indicatiile de mai jos. Va rugam ca in cazul in care daruiti magneti altor persoane, sa le dati si prezentele indicatii, si sa explicati si copiilor Dvs. potentialul pericol al manuirii acestor magneti.
Exista pericolul ca unii copii sa introduca magneti mici in prize. Din acest motiv, supravegheati-va copiii cand acestia se joaca cu magneti. Pentru evitarea ranirii copiilor, pastrati magnetii de mari dimensiuni departe de acestia, dar si de orice obiecte care pot reactiona la camp magnetic. Evitati eventuala inghitire a magnetilor NdFeB de catre copii, deoarece, daca mai multi magneti mici ajung in intestine, acestia se pot fixa in aceasta zona si pot provoca rani severe sau chiar mortale.
Magnetii NdFeB se pot sparge. Cel mai des se sparg atunci cand doi magneti se ciocnesc. Este posibil ca in urma unei astfel de ciocniri sa se produca aschii care sa zboare in mai multe directii. Din aceasta cauza, in cazul unor magneti mai mari, recomandam folosirea manusilor si ochelarilor de protectie. In orice caz, magnetii trebuie manuiti cu prudenta si, pe cat posibil, trebuie evitata ciocnirea lor.
Magnetii de dimensiuni mai mari, daca ajung destul de aproape unul de celalalt, pot exercita o forta uriasa. Degetele se pot prinde usor intre magneti, iar rezultatul este o vanataie. La manuirea magnetilor de dimensiuni mari folositi manusi si fiti prudenti. Exersati mai intai cu magneti mai mici. Renuntati la testarea puterii magnetilor pe lobul urechilor sau pe nari. V-am atentionat!
Magnetii NdFeB sunt mult mai puternici decat magnetii “uzuali”. Tineti-i, deci, la distanta de aparatele sau obiectele care pot fi afectate de magnetism. Acestea sunt, printre altele, aparatele TV si monitoarele calculatoarelor, cardurile de credit, discurile CD, calculatoarele, orice alte dispozitive de stocare a datelor, casetele video, ceasurile mecanice, protezele auditive, difuzoarele. Magnetii de dimensiuni mari pot afecta aparatele “pacemaker” – in cazul in care aveti dubii, fiti foarte prudenti.
Majoritatea magnetilor NdFeB sunt protejati la suprafata cu nichel. Nichelul este un metal care poate provoca reactii alergice. Alergia la nichel se poate contracta prin contact prelungit cu obiecte care contin nichel.
Magnetii NdFeB sunt, de regula, inveliti intr-un strat protector de nichel, aur sau argint. Acest strat de protectie se poate eroda in timpul utilizarii. In mod special ciocnirea repetata a unor magneti sferici – care are ca rezultat o presiune foarte mare in punctele de contact – duce inevitabil la desprinderea stratului protector. Din acest motiv, magnetii sferici de mari dimensiuni trebuie, de preferinta, separati cu un carton sau cu hartie moale si nu trebuie pastrati timp indelungat pe suprafete metalice.
Magnetii NdFeB pot fi fixati cu clei, sau, si mai bine, se pot scufunda in clei. In nici un caz nu incercati taierea sau gaurirea magnetilor. Magnetii pot fi prelucrati doar cu scule speciale diamantate si cu o racire permanenta cu jet de apa. Tineti magnetii departe de surse de foc deschis sau caldura intensa.
Eventuala influenta exercitata de magnetii permanenti asupra organismului uman este discutabila. Evident ca terapeutii care utilizeaza magnetii in scopuri terapeutice vor confirma influenta lor benefica. Cercetarile stiintifice de pana acum au aratat ca forta magnetilor este prea slaba pentru a exercita efecte masurabile in corpul uman. Dar aceasta nu este o afirmatie definitiva si este posibil ca pe viitor, prin aplicarea unor noi metode de masurare, aceasta tema sa fie abordata diferit. Daca insa influenta magnetilor asupra omului este mai degraba benefica sau vatamatoare, asta-i un alt subiect. Daca doriti date precise, nu excludeti influenta de lunga durata a unui magnet. Evitati contactele de lunga durata si pastrati magnetii de dimensiuni mari la cel putin 1 metru distanta de corpul dvs.