Producerea supermagnetilor din neodim-fier-bor (NdFeB) necesita foarte mult timp. Fabricarea lor are loc in China de unde sunt extrase si materiile prime necesare. Mai jos va vom arata pasii individuali necesari pentru a produce acesti magneti de neodim.

Ce este neodimul?

Neodimul este un element chimic si apartine lantanidelor, mai bine cunoscute ca metale pamanturi rare. Straluceste alb-argintiu si, atunci cand este expus la aer, se oxideaza pana la roz-violet. Magnetii de neodim sunt un aliaj de neodim, fier si bor, precum si alte substante. Aliajul are formula chimica NdFeB.

Apropo: aliajul NdFeB a fost descoperit la inceputul anilor 1980 si a deschis posibilitati complet noi pentru fabricarea magnetilor. Datorita cercetarii, noilor formulari si metode de productie, magnetii de neodim au devenit de atunci putin mai puternici. Asa au aparut cei mai puternici magneti din lume de pana acum.

Exploatare si prelucrare

Cele mai mari zacaminte de materie prima de neodim pot fi gasite in China, unde este exploatat. Pentru fabricarea magnetilor de neodim, acesta este mai intai extras din minereu printr-un proces complex. Apoi se adauga fier, bor si alte substante si se topesc pentru a forma un aliaj. Raportul de amestecare poate afecta rezistenta la coroziune sau temperatura de lucru a produsului final.

Fabricarea si sinterizarea pieselor turnate nefinisate

Aliajul este usor magnetizat, apoi turnat intr-o forma de baza (de obicei cilindrica sau in forma de bloc) si racit. In pasul urmator, lingourile brute rezultate sunt „fragilate”, printr-un proces special, unde sunt macinate intr-o pulbere fina de marimea a cativa microni. Pentru a preveni oxidarea pulberii, acest lucru se face intr-un mediu etans. Pulberea este apoi expusa unui camp magnetic si modelata sub presiune. Aceasta etapa a procesului de fabricatie determina directia de magnetizare a magnetilor. Sinterizarea ulterioara, folosind temperatura si presiune ridicata, densifica materialul si micsoreaza masa magnetului. In acest moment, magnetul rezultat seamana cu forma sa finala, dar suprafata sa este inca aspra. Structura sa unica de cristal este ideala pentru magnetizarea ulterioara.

Netezirea suprafetei

In aceasta etapa a procesului, sunt creati magnetii bruti finiti. Suprafata rugoasa a magnetilor bruti este eliminata prin slefuire si taiere. Datorita duritatii sale, neodimul trebuie prelucrat cu unelte cu varf de diamant. Pentru a preveni pericolele de incendiu, uneltele sunt racite cu apa.

Acoperirea magnetilor bruti

Neodim-fier-bor se oxideaza atunci cand este expus la aer si este extrem de fragil. Pentru a face magnetii mai durabili, acestia sunt acum acoperiti. Cea mai comuna acoperire, si anume nichel-cupru-nichel (Ni-Cu-Ni), este foarte subtire, astfel incat se pierde cea mai mica cantitate de putere magnetica.

 

Magnetizare si control al calitatii

In etapa finala a procesului de productie, magnetii finiti sunt plasati intr-o bobina magnetica prin care trece un curent electric puternic timp de o milisecunda. Aceasta bobina creeaza un camp magnetic puternic. Supermagnetii sunt magnetizati de acest camp magnetic, ceea ce inseamna ca structura cristalina se aliniaza cu campul magnetic al bobinei. Odata ce bobina este oprita, magnetii raman magnetizati in permanenta si trec printr-un control final de calitate, unde sunt verificate dimensiunile, acoperirea si magnetizarea.

Ambalarea si transportul magnetilor

Datorita fortei lor adezive enorme, magnetii de neodim se atrag unul pe celalalt si, prin urmare, necesita un ambalaj elaborat. Magnetii mari sunt protejati unul de celalalt cu ambalaj individual.

O valoare excelenta pentru bani

Dupa o evaluare amanuntita a diferitilor producatori, lucram cu furnizori care ofera magneti de calitate constanta la preturi rezonabile. Deoarece neodimul este una dintre materiile prime cu pamanturi rare, este supus fluctuatiilor constante ale preturilor. Gestionam un stoc mare si, prin urmare, putem plasa comenzi la furnizorii nostri la preturi unitare atractive. La randul nostru, va putem transmite direct oferte de pret bune si disponibilitate ridicata a stocurilor, in calitate de client.