Intrebari si raspunsuri despre magnetii izotropi sau anizotropi

Toti magnetii nostri de neodim, ferita si AlNiCo sunt anizotropi. Unele dintre benzile magnetice si foile magnetice sunt anizotrope, in timp ce altele sunt izotrope. Informatiile relevante le gasiti in pagina produsului la sectiunea de date tehnice. Mai jos, vom raspunde la intrebarile frecvente referitoare la magnetii izotropi si anizotropi.

Ce inseamna termenii „izotrop” si „anizotrop”?

Caracteristicile „anizotrop” sau „izotrop” indica daca un magnet are o directie de magnetizare preferata. La magnetii izotropi, directia de magnetizare este aleatorie si, ca urmare, forta de atractie este mai mica decat la magnetii anizotropi. Pe de alta parte, magnetii anizotropi sunt magnetizati exclusiv intr-o directie predeterminata si astfel au o forta de atractie mai mare.

Cum difera magnetii izotropi si anizotropi?

izotrop = fara directie preferata anizotrop
– magnetizare in orice directie;
– pret mai mic;
– forta de atractie mai mica.

anizotrop = are o directie preferata
– magnetizare exclusiv in directia specificata;
– pret mai mare;
– forta de atractie mai mare.

Cum stiu daca un magnet este izotrop sau anizotrop?

Nu poti spune daca un magnet este anizotrop sau izotrop doar privindu-l. Magnetii din sortimentul de supermagneti care sunt fabricati din neodim, ferita si AlNiCo sunt toti anizotropi. Pentru benzi magnetice si foi magnetice, poti folosi un detector de flux magnetic sau poti gasi directia preferata de magnetizare in pagina produsului la sectiunea de date tehnice.

Cum sunt fabricati magnetii anizotropi?

In comparatie cu magnetii izotropi (fara directie preferentiala), exista o etapa suplimentara de productie pentru magnetii anizotropi. La producerea magnetului brut, se aplica un camp electromagnetic. Ca rezultat, materialul este aliniat optim. Din acest motiv, magnetii anizotropi sunt mai puternici decat cei izotropi, dar atunci pot fi magnetizati complet numai in directia predeterminata. Datorita etapei suplimentare de productie, magnetii anizotropi sunt putin mai scumpi decat cei izotropi.